Trainingstijden

Maandag18:30-20:0014+No-Gi grappling met een visuele beperking
20:00-21:1516+Tegumi/Grappling
Dinsdag16:00-17:009-12Kinderkrijgskunst
19:00-20:1514+No-Gi Grappling in English
20:15-21:3016+Tegumi/Grappling
Woensdag18:00-19:0010-14Jeugd tegumi/grappling
19:00-20:1514+Tegumi/grappling
Donderdag16:00-17:006-9Jongste jeugd
19:00-20:1514+Atemi/striking
VrijdagVanaf 19:00Vrij training voor leden (eerste vrijdag van de maand open mat)

Open mat: Let op de social media voor open mat sessies. Tijdens deze sessies is iedereen welkom om vrij te trainen zolang je je met respect voor de dojo en haar regels houdt. Soms zal de vrije training op vrijdag in een open mat sessie veranderen, soms zal het op een ander moment zijn.

Grappling is de basis van alle complete krijgskunsten. Het kunnen vastpakken, uit blans brengen, controleren, en overmeesteren van de tegenstander. Tegumi is de vorm van grappling waaruit karate is ontstaan.

Atemi is het Japanse woord voor stoot-, slag-, trap-, knie-, elleboog- etc. technieken. De meest gebruikelijke naam buiten Japanse krijgskunsten om is simpelweg Striking. Samen met Grappling vormt Striking het ongewapende deel van een gevecht.

Kata en bunkai zijn wat karate stijlen (en veel andere oude krijgskunsten) van elkaar onderscheiden. Bunkai is het analyseren van de kata. Kata zitten vol met concepten, principes, tactieken, en technieken die alleen werken als je ze begrijpt en los van kata traint. Kata is alles behalve een “mooi dansje”.

Hojo undo, “aanvullende oeveningen”, zijn kracht en conditioneringsoefeningen. Van simpelweg het trainen van algeme kracht en conditionering zoals deadliften of hardlopen, tot de specefieke trainingsmethoden zoals het trainen van gripkracht of stootkracht.

Wapentraining is het leren gebruiken van wapens. Vaak helpt het om principes of concepten beter te begrijpen als je een ander wapen gebruikt dan je gewent bent. Ook helpt de kennis die opdoet van verschillende wapens je bij je ongewapende wapenverdedigingen. Bijvoorbeeld: wat doe je als ooit iemand je aanvalt met een knuppel of een mes? Deze sessies zijn minder centraal en vertrouwen voor een groot deel op eigen initiatief.

Kinderkrijgskunst is een mix van striking en grappling zoveel mogelijk op een spelende wijs onderwezen met als doen een basis te leggen voor de concepten achter zelfverdediging.

Verschillen tussen jongere en oudere leerlingen. De trainingen zijn zo opgedeeld dat de jongere leerlingen ge├»ntroduceert worden aan een nieuw onderwerp op een veilige en leuke manier. Naarmate je ouder bent zul je meer gefocussed kunnen trainen waardoor jij bepaalde dingen wel veilig structureel kunt doen terwijl iemand van jongere leeftijd daar nog wat meer ervaring moet opdoen. Mentale aanwezigheid en “greasing the groove” komen voor een deel met leeftijd en voor een deel met “karateleeftijd”, oftewel: hoe vaak je iets al hebt getraind. Op 14 jarige leeftijd is hojo undo bijvoorbeeld vooral veel herhalen met een niet al te zware belasting om de vorm van de bewegingspatronen goed te krijgen. Terwijl iemand van 17 zich misschien wat minder vaak foccust op de vorm zodat die zich af en toe volledig kan geven. Al met al kun je krijgskunst zien als een piramide. Als de basis goed is ziet het er een paar lagen daarboven ook een stuk beter uit. Het heeft geen zin om bovenin te beginnen met bouwen voordat er een basis ligt.