Waarden

Op de hoofdpagina staan een paar waarden beschreven van de dojo. In het japans noemen ze de regels van een dojo de dojo-kun. Ik ben ook opgegroeid met een aantal strenge regels waarvan ik later dacht:”Waarom bestaan die eigenlijk?”. Klakkeloos regels opvolgen of politieagent spelen van regels zonder nut is tijdverspilling. Soms met negatieve bijeffecten. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat de regels of waarden in de dojo een nuttige funtie hebben.

Veiligheid staat heel hoog op de lijst. Ik heb veel onnodige slijtage en ongelukken gezien en ervaren. Maar als het even kan, voorkom ik dat bij mijn leerlingen! Je knieën, vingers, en je hersenen moeten langer mee dan je denkt. Dit vertaalt zich naar een Freddy Roach achtige filosofie wat betreft sparren om hersenletsel te voorkomen, “spelletjes” (zoals hinkelen in meerdere richtingen) ter voorbereiding op zwaardere oefeningen in de nabije toekomst (lateraal voetenwerk waarbij enkelblessures op de loer liggen), en het los laten van de moderne diepe standen die de knieën belasten zonder dat het nuttig is voor de beoefenaar.

Karate is geen sport maar een krijgskunst. Dit is iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden. Wat voor spel we ook spelen, wat voor oefening we ook doen, het staat altijd in verband met een vaardigheid waardoor je een betere krijger wordt. Spellen, verschillende vormen van sparren en andere oefeningen lijken los te staan van krijgskunst, maar dat zijn ze niet. Ook al zijn ze nog zo grappig, beschouw ze als iets nuttigs en doe je best.

Karate is geen sport maar een krijgskunst. Nog een keer..? Ja, want er is nog iets wat je je moet realiseren als je karate traint. Anders dan bij de meeste hobbies, passies, of een andere “way of life”, leert karate je hoe je vechten. “With great power comes great responsibility

Fundamentels. Als krijgskunstinstructeur krijg je vaak de vraag “kun je me een trucje leren?” van mensen die niet weten hoe ze moeten vechten en denken dat er trucjes zijn. Helaas zit te wereld vol met instructeurs die je zogenaamd trucjes kunnen leren om gevechten te kunnen winnen. Hoewel het heel aanlokkelijk klinkt om met een klein stukje kennis beter te worden in vechten dan de rest… bestaat dat niet. Geen trucjes, geen extravagante technieken, geen Chi/Qi/Ki. Goede fundamentele technieken en tactieken die keer op keer onder verschillende omstandigheden zijn gedrilled en getraind. Het is niet ingeikkeld om goed te kunnen worden in krijgskunst, maar het is wel moeilijk. Het kost tijd en toewijding, het zal niet magisch gaan. Maar je zult versteld staan van hoe snel je echt effectieve en practische dingen kunt leren.

Wees een goede trainingspartner. In veel films zie je mensen in de lucht stoten en trappen. Helaas gebeurt dit in de echte wereld ook nog veel te veel. Technieken leren en ontwikkelen zonder weerstand is goed om een motorisch besef te krijgen maar het maakt de techniek vervolgens niet sterk. Dit is waarom we veel en goede trainingspartners nodig hebben. “Goed” , in deze context, betekent dat je elkaar helpt. Dat je weet welke zaken je van elkaar kunt leren en aan welke technieken je kunt werken. Een zwarte bander kan zijn zwakste technieken trainen en ontwikkelen met een witte bander als partner. De vraag is: kiest hij ervoor om dat ook te doen of laat hij die witte bander zien wie er de baas is? Ongeacht je rang of kwaliteit in onze dojo kies je ervoor elkaar te helpen.

Respecteer elkaar. We komen allemaal samen met onze eigen persoonlijke doelen. Sommige mensen willen zichzelf leren verdedigen omdat ze gepest worden. Sommige mensen willen afvallen. En weer anderen zijn karate nerds die helemaal into de gechiedenis, cultuur, en technische kant van karate houden. Iedereen is anders maar iedereen is er om zichzelf te verbeteren. Elke vorm van belediging, ongewenst fysiek contact, pesten, e.d. wordt niet getollereerd. Karate begint en eindigd met respect.

Je hebt geen talent nodig om goed te worden in karate. Zul je zonder talent ooit op wereld niveau mee kunnen doen? Die kans is wat klein. Maar kun je zonder talent beter worden dan 90-98% van alle mensen? Zeer zeker! Er zweven verschillende uitvoeringen van dit plaatje rond op internet, maar ze behandelen altijd 10 dingen die je kunt doen om beter te worden, zonder dat je talent nodig hebt. Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor mensen zonder talent. Ik had zelf ook geen talent toen ik jong was. Het zijn vaak de mensen die karate het hardst nodig hebben en een dieper begrip krijgen van de technieken en tactieken dan mensen met talent. Mits ze lang genoeg volhouden.

Heb je wel talent? Dat is geen excuus om het te laten varen. Voor je het weet wordt je ingehaald door mensen zonder talent omdat je er geen moeite voor doet.

Spelenderwijs leren. Na veel verschillende vormen van didaktiek en pedagogiek te hebben gezien ben ik tot de conclusie gekomen dat spelenderwijs leren het beste is. Niet alles is spelenderwijs te doen, maar wel veel. Hoe meer we spelenderwijs doen, des te meer plezier hebben we, des te meer zijn we zelf aan het ontdekken hoe onze lichamen en metaliteit meespelen in de technieken en tactieken die je leert, des te veiliger is het om nieuwe dingen te proberen en leren. Het is een mes dat snijdt aan vele kanten.

De dojo moet een serene plek zijn om te trainen. Telefoongeluiden, pratende toeschouwers, in- en uitgeloop, kletsen tijdens uitleg van oefeningen of technieken. Het leidt allemaal af. Mensen komen om te trainen en te leren, die verdienen een plek zonder afleidingen om dat te doen.

Het moet leuk zijn! Bovenalles moet karate naturlijk gewoon leuk zijn. Als je liever bij een dojo traint die gefocust is op wedstrijden, of je hebt liever een adere hobby omdat je karate niet leuk vindt, dan kunnen we proberen te kijken of andere groepen beter bij je passen of misschien is er wel animo voor een wedstrijd team om jou heen en creëren we iets nieuws. Maar als dat allemaal niet werkt dan zit er maar één ding op: stoppen. Ik heb liever dat je blij en vrolijk bezig bent met een andere hobby dan dat je elke les er weer tegenop ziet om te gaan.

Hygiëne is erg belangrijk in een contactsport. Zorg dat je schoon bent als je met mensen traint of wanneer je de mat op komt (niet met schoenen). Blijf thuis als je besmettelijk bent. Het is niet fijn om met een vies persoon te trainen en het is een risico op infecties. We kijken liever geen ringworm of voetschimmel. Het risico is ontzettend in te dammen als iedereen zorgt voor goede persoonlijke hygiëne.

Er zijn natuurlijk nog een heleboel genuanceerde waarden in een dojo naast wat hierboven is beschreven. Dat leer je vanzelf. Als je lang genoeg traint loop je ergens tegenaan en heb je iets nieuws geleerd.