After-lockdown ambities

Door de pandemie zijn de sport- en cultuursector zwaar getroffen. Krijgskunt maakt deel uit van beide sectoren en ook voor ons zijn de lockdowns niet zonder gevolgen geweest. De belangrijkste klap is het feit dat de locaties die we huurden niet meer beschikbaar zijn.

Na de lockdown willen we op een eigen locatie een trainingscentrum beginnen. Op die manier zijn we niet meer afhankelijk van het zakelijk succes van een sportschool of de beschikbare tijden in een buurthuis of gemeentelijke gymzaal. Een eigen locatie geeft ons naast deze zekerheden ook de gelegenheid om een echt centrum te worden voor krijgskunst en cultuur. Het wordt mogelijk om een aantal ambities te realiseren. Sommige van deze ambities zijn relatief nieuw en anderen wachten al jaren op een moment om tot uiting te komen.

1 Meer uren zorgt ervoor dat we aparte trainingen kunnen geven in de verschillende aspecten van de krijgskunst. Zo wordt het mogelijk om voor de liefhebber iedere week precies dát te doen wat die leuk vindt. Houd je van kata, kom naar het kata moment. Houd je van sparren, kom naar het sparmoment. Er is namelijk te veel moois om te kunnen behandelen als je een uurtje of twee in de week traint.

2 Grappling voor mensen met een visuele beperking. Dit is iets wat ik al jaren lang graag zou willen doen. Er zijn meerdere sporten aangepast voor mensen met een visuele beperking en er zijn speciale sporten voor uitgevonden. Tot nu toe heb ik echter nog nooit een sport gezien waarin niks aangepast hoeft te worden. Grappling komt in allerlei soorten en maten en sommige vormen zijn niet echt geschikt, maar alle andere vormen kun je geblinddoekt net zo goed doen als met zicht alleen het onderwijzen is anders. Het idee is geïnspireerd door Ricardo Liborio van American Top Team, die in zijn MMA school BJJ ging onderwijzen aan mensen met een visuele beperking omdat zijn dichter blind is.

3 Seminars voor mensen die zichzelf willen leren beschermen en seminars voor mensen die namens de overheid bevoegd zijn om geweld te gebruiken. Met een geheel eigen wijze van onderwijzen en een rationele aanpak gebaseerd op concepten en principes en niet op technieken en trucjes onderscheiden we onszelf. Geen trucjes, geen “systeem”, geen beloften dat iets altijd werkt. “Simpelweg” krijgskunst in de geest van succesvolle krijgers en wijze officieren. Het is mijn vak om mensen te leren wat ze moeten weten. Het is niet mijn vak om een “systeem” te kopiëren en klakkeloos over te brengen. Afhankelijk van degene of de groep die ik onderricht zal dat veranderen. Het mag dus eigenlijk geen naam hebben, maar niet omdat het een makkelijke opgave is 😉

4 Een eigen locatie geeft mogelijkheden voor andere activiteiten die gerelateerd zijn aan krijgskunst. Het thema door mijn leven is dat ik gefascineerd ben met overleven onder moeilijke omstandigheden, dat is krijgskunst in zijn meest omvattende vorm. Van EHBO tot marsvaardigheid, van strandwacht tot bushcraft en survival, van radio communicatie tot het leggen van knopen, van een Frans M1833 entersabel tot een Colt C7, van filosofie tot exacte wetenschappen… ik heb voor veel dingen een passie die ik beschouw als onderdeel van krijgskunst maar die niet vallen onder “vechtsport” waar men meestal aan denkt. Met een eigen locatie kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in de bredere betekenis van krijgskunst ook bij ons terecht en op die manier creëren we de omstandigheden om waardevolle kennis door te kunnen geven aan de volgende generatie (en de oudere generatie natuurlijk ook. Je bent immers nooit te oud om te leren).

Ben je iemand die graag zou willen helpen met het vervullen van één van deze ambities? Heb je zelf een idee dat hier mooi bij aansluit en zoek je hulp? Heb je nog spullen liggen die we zouden kunnen gebruiken of boeken die bij ons in de boekenkast veel mensen blij zou kunnen maken? Schroom niet om even contact op te nemen. Als je intenties goed zijn en in lijn met de onze dan werken we graag samen!